Travbetting

sporting-competition-776855_640Som vi redan har nämnt så finns det en mängd olika saker som man kan satsa pengar på. Förutom matcher inom sport eller vilket väder det kommer bli, så finns det olika saker som just har det huvudsakliga syftet att man ska satsa pengar på vad som händer. Ett exempel på detta är kapplöpning.

Att spela på kapplöpning är någonting som finns i hela världen och det är bland annat väldigt stort i Amerika. Där spelar folk på såväl galopphästar som greyhoundhundar. Den vanligaste typen av spel på kapplöpning i Sverige är att spela på trav. Hästsporten där en kusk åker i en sulky efter hästen som går i gångarten med samma namn är här mycket stor och det körs lopp näst intill alla dagar på året.

1907 invigdes Sveriges första travbana som är Jägersro i Malmö. Denna används ännu idag inom både trav- och galopptävlingar och har gästats av hästar från alla världens hörn. Totalt finns det 33 travbanor i landet som alla används för att hålla i de olika lopp som man kan spela på. För att spela på trav så får man vända sig till ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp, som är ansvariga för alla spel på hästar i Sverige. De erbjuder en mängd olika spel där du ska gissa rätt vinnare i ett antal lopp eller tippa vilka hästar som hamnar på topplaceringarna. Du kan lämna in dina tippade rader hos ditt närmaste ATG-ombud eller över nätet.

En gång om året, närmare sagt den sista söndagen i maj, körs Sveriges största travlopp ur internationell synpunkt. Solvalla intas då av hästar från hela världen för att köra det stora Elitloppet. Under helgen som loppet hålls deltar 16 hästar i två heat där de tävlar om en plats i finalen som går av stapeln på söndagen. Det vinnande ekipaget i finalen får ta del av en prispott på ett flertal miljoner kronor och evenemanget räknas som ett av de större i Stockholms stad. Inte vilka hästar som helst får delta i loppet, utan det krävs en speciell inbjudan för det. Förutom Elitloppet så hålls en mängd andra lopp under året, där såväl nationella som internationella hästar och kuskar deltar.