Travbetting

Senast uppdaterad 6 oktober, 2023

Betting på trav

Som vi redan har nämnt finns det en mängd olika saker som man kan satsa pengar på.

Förutom matcher inom sport eller vilket väder det kommer bli, finns det saker som huvudsakligen syftar till att man ska satsa pengar på utfallet.

Ett exempel på detta är kapplöpning.

Kapplöpningskulturen

Att spela på kapplöpning finns över hela världen och är särskilt stort i Amerika. Där spelar folk på både galopphästar och greyhoundhundar.

I Sverige är den vanligaste typen av kapplöpningsspel att spela på trav. Denna hästsport, där en kusk kör i en sulky efter en häst som går i gångarten trav, är mycket populär och det arrangeras lopp nästan varje dag.

Sveriges travhistoria

1907 invigdes Sveriges första travbana, Jägersro i Malmö. Denna bana används fortfarande både för trav- och galopptävlingar och har välkomnat hästar från hela världen.

Sverige har totalt 33 travbanor som alla används för de lopp som folk kan satsa på. Om man önskar spela på trav vänder man sig till ATG, Aktiebolaget Trav och Galopp.

De är ansvariga för alla spel på hästar i Sverige och erbjuder en rad olika spel där man kan tippa på vinnare eller placeringar i lopp. Spel kan lämnas in antingen hos ett ATG-ombud eller online.

Elitloppet – Sveriges stora travhändelse

En gång om året, på den sista söndagen i maj, körs Sveriges mest framstående travlopp internationellt, Elitloppet. Solvalla blir värd för hästar från hela världen som kommer för att delta.

Under helgen deltar 16 hästar i två heat, där de kämpar om en plats i den stora finalen på söndagen. Vinnarna av finalen delar en prispott på flera miljoner kronor. Evenemanget anses vara ett av de största i Stockholm. Bara speciellt inbjudna hästar får delta.

Utöver Elitloppet hålls många andra lopp under året där både nationella och internationella hästar och kuskar deltar.

Sammanfattning och framtidens travsport

Travsporten i Sverige är inte bara en sport, utan en del av nationens kulturarv och tradition.

Från de historiska banorna som Jägersro till de internationellt erkända evenemangen som Elitloppet, fortsätter travsporten att fascinera och engagera människor av alla åldrar.

Med den digitala erans framfart erbjuder även spelbranschen mer tillgängliga och innovativa sätt att engagera sig, vilket förutspår en ljus framtid för travsporten i Sverige.

Oavsett om man är en inbiten traventusiast eller bara njuter av spänningen vid något enstaka tillfälle, är det klart att travsporten kommer att fortsätta vara en älskad del av svensk kultur och sport i många år framöver.